Ανά τους αιώνες

Kanzashi, ιαπωνικά στολίδια για τα μαλλιά

Alexander Hair - Ανά τους αιώνες - Kanzashi

Τα kanzashi είναι παραδοσιακά ιαπωνικά στολίδια για τα μαλλιά, συνήθως σε σχήματα λουλουδιών ή πεταλούδας. Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, όπως ξύλο, χρυσό, ασήμι, ταρταρούγα, μετάξι και πρόσφατα πλαστικό.

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου Jomon (14,000-300 π.Χ.). Κατά την περίοδο εκείνη οι άνθρωποι θεωρούσαν πως μία ενιαία ράβδος ή ακόμα και ένα απλό ραβδί, κατείχε μυστικιστικές δυνάμεις και μπορούσε να ξορκίσει τα κακά πνεύματα. Έτσι οι άνθρωποι τα φορούσαν στα μαλλιά τους για προστασία.

Με την πάροδο των χρόνων τα kanzashi εξελίχθηκαν και πήραν τη μορφή που έχουν σήμερα. Κατά την περίοδο Edo (1603-1868), τα kanzashi χρησιμοποιούνταν ευρέως στα εντυπωσιακά, περίπλοκα χτενίσματα της εποχής. Οι τεχνίτες σε αυτή την περίοδο δημιουργούν περίτεχνα, φίνα στολίδια για τα μαλλιά, τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως αμυντικά όπλα.

Στην εποχή μας τα kanzashi φοριούνται συνήθως από νύφες, γκέϊσες ή σε τελετές, όπως η παραδοσιακή ιαπωνική τελετή του τσαγιού. Υπάρχει όμως, η διάθεση αναβιώσης της μόδα του kanzashi, κυρίως ανάμεσα στις νεότερες γυναίκες, που επιθυμούν να δώσουν στην εμφάνισή τους μία νότα κομψότητας.