Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Αδαμαντίδη

andreas adamantidis komotis total look peristeri alexanderhair 0561

Σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα νέο κομμωτή και συνεργάτη της Alexander Hair, τον Ανδρέα Αδαμαντίδη. Ο Ανδρέας μας καλοδέχτηκε στο κομμωτήριό του, το Total Look στο Περιστέρι, λίγο πριν φύγει για να πάρει το γιό του απ’ το σχολείο. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας εξέπληξε με τη σκέψη, την αυτοπεποίθηση και την ωριμότητά του.

 

AlexanderHair: Ανδρέα σε ποια ηλικία αποφάσισες να ακολουθήσεις την τέχνη της μητέρα σου;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Η πρώτη μου επαφή με την τέχνη ήταν σε μικρή ηλικία 13 με 14, όταν ένας φίλος αστειευόμενος με ρώτησε αν μπορώ να τον κουρέψω. ‘Ετσι ύστερα από τα θετικά σχόλια όλων των φίλων μου, της τότε παρέας, συνέχισα να κουρεύω ερασιτεχνικά μόνο τους φίλους μου. Όταν αργότερα σπούδαζα γραφιστική, κάποιος φίλος στα 16 μου, με παρότρυνε να ασχοληθώ με το επάγγελμα της μητέρας μου, εφόσον έβλεπε και εκείνος ότι το είχα, και έτσι και έγινε. Όλα μετά πήραν το δρόμο τους.

 

AlexanderHair: Παρατηρώντας τις σελίδες σου στο Facebook και στο Instagram βλέπω ωραία σύγχρονα χτενίσματα σε γυναίκες και άντρες. Πως ισορροπεί ένας κομμωτής ανάμεσα σε δύο διαφορετικές τεχνικές και στυλ;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Σίγουρα όλα τα κουρέματα και χτενίσματα, είτε είναι ανδρικά είτε είναι γυναικεία, είναι τέχνη. Αν σου αρέσει η τέχνη μπορείς να ισορροπήσεις εύκολα και στα δύο. Πάντα θα σου αρέσει κάτι περισσότερο όπως άλλωστε κι εγώ το δείχνω με τον τρόπο μου στα social media. Ας πούμε ότι προτιμώ το ανδρικό κομμάτι λίγο περισσότερο από το γυναικείο, αλλά και τα δύο έχουν τη χάρη τους. Άλλο βαθμό δυσκολίας το ένα, άλλο βαθμό δυσκολίας το άλλο. Επίσης επειδή έχει να κάνει με τον άνθρωπο έχω καταφέρει να επιλέξω εγώ ποιους θα έχω στο αντρικό και ποιες στο γυναικείο κομμάτι.

 

AlexanderHair: Αντρέα χρησιμοποίησες τη λέξη τέχνη. Εννοείς τέχνη με Ταυ κεφαλαίο;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Θεωρώ ότι είναι όλη η λέξη με κεφαλαία. Η κομμωτική είναι από τις πιο δύσκολες τέχνες που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος. Πάντα εξελίσσεται και δεν μένει ποτέ σταθερή. Όποιος μείνει στάσιμος σε αυτά που έμαθε κάποτε, θα μείνει σίγουρα πίσω. Οπότε ναι, δεν έχει ταβάνι αυτή η τέχνη και είναι όλη η λέξη με κεφαλαία.

 

AlexanderHair: Στο κομμωτήριό σας εργάζεστε τρία μέλη της οικογενείας. Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η συνύπαρξη;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Όσον αφορά στο επαγγελματικό κομμάτι, η συνύπαρξη είναι πολύ εύκολη γιατί γνωρίζει ο καθένας την αξία του άλλου στο δικό του κομμάτι. Όλοι ξέρουμε να τα κάνουμε όλα, αλλά έχουμε επιλέξει να χωρίσουμε τις τέχνες μας εδώ μέσα. Όσον αφορά το προσωπικό κομμάτι προσπαθούμε να αποφύγουμε ο ένας τον άλλον.

Εδώ ο Ανδρέας γελάει αστειευόμενος!

 

AlexanderHair: Η ονομασία του κομμωτηρίου σας ταυτίζεται με ένα σύγχρονο όρο της κομμωτικής. Θα ήθελες να μας εξηγήσεις το total look;

Ανρέας Αδαμαντίδης: ‘Οταν λέμε total look εννοούμε ότι στο χώρο μας έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία έχει να κάνει με το τριχωτό της κεφαλής, και κάποιες έξτρα υπηρεσίες περιποίησης άσχετες με αυτό, όπως αισθητική, μανικιούρ και πεντικιούρ. Αλλά το βασικό για το όνομα ήταν να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε ότι έχει να κάνει με τα μαλλιά.

 

AlexanderHair: Αντρέα πες μας πόσο απαιτητική και πόσο δύσκολη είναι η πελάτισσα από το μεγαλύτερο δήμο της επικρατείας, το Περιστέρι;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Δεν θα έλεγα ότι είναι απαιτητικές οι πελάτισσες. Η πιθανή δυσκολία οφείλεται κατά κάποιο τρόπο στη λάθος ενημέρωση. Ένα καλό ποσοστό είναι αρκετά ενημερωμένες και δεν είναι τόσο απαιτητικές γιατί ξέρουν τι θα ζητήσουν να γίνει πάνω τους. Ξέρουν περίπου τι τους ταιριάζει και κινούνται σε αυτά τα πλαίσια. Οι παραπληροφορημένες είναι πιο απαιτητικές γιατί συνήθως δεν ξέρουν τι τους ταιριάζει και επομένως δεν ξέρουν τι ακριβώς θέλουν. Εκεί βέβαια είναι στο χέρι μας να τους δείξουμε ότι εμείς ξέρουμε τι μπορεί να γίνει και τι ταιριάζει στο κάθε πρόσωπο και στο κάθε μαλλί και από κει και πέρα είναι όλα πολύ εύκολα. Ειδικά όταν βλέπουν το αποτέλεσμα.

 

AlexanderHair: Ποια είναι η γυναικεία μόδα φέτος στα κούρεματα και στα χτενίσματα;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Τη μόδα την ορίζει συνήθως η ανάγκη της εποχής. Σίγουρα κάθε εποχή βγαίνουν παραδείγματα που τα βλέπουμε όλοι, είτε είμαστε επαγγελματίες είτε πελάτες, αλλά τη μόδα την ορίζει κατά βάση η καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου. Αν θέλετε να δώσουμε κάποια παραδείγματα θα σας έλεγα ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό οι μεσογειακές γυναίκες θέλουν να κινούνται σε χρώματα κοντά στον εαυτό τους, δηλαδή σε πιο γήινες αποχρώσεις και σε κουρέματα και χτενίσματα απλά και καθημερινά επιμελώς ατημέλητα. Δηλαδή αυτό που εμείς κάνουμε εξειδικευμένα θα μπορέσει, σε κάποιο ποσοστό, να το επιτύχει και η ίδια η γυναίκα μόνη της. Για τον άντρα είναι ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα γιατί οι 9 στους 10 δεν θέλουν να ασχολούνται πολύ με το μαλλί τους. Θέλουν οπτικά να είναι ωραίο σαν κούρεμα ώστε να μη χρειάζεται να το αναδείξουν μ’ ένα συγκεκριμένο χτένισμα.

 

AlexanderHair: Κάποτε όλες οι γυναίκες ήθελαν ξανθά μαλλιά. Σήμερα ισχύει αυτό;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Ισχύει αυτό που λέει ο λαός, ότι η ξανθιά θα γίνει πάλι ξανθιά. Γιατί αν μιλήσουμε τεχνικά, ένα ξανθό μαλλί μπορεί να εξαλείψει άλλες ατέλειες του προσώπου επειδή είναι πολύ φωτεινά τα ξανθά χρώματα και τραβάνε το βλέμμα. Ωστόσο όπως είπαμε και πιο πριν κάποιες γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν και σε ποια πλαίσια χρωμάτων θα κινηθούν για να ταιριάζουν πιο πολύ στον εαυτό τους. Υπάρχουν και εκείνες που ρισκάρουν και πάνε σε έντονα χρώματα είτε αυτά είναι ανοιχτά είτε αυτά είναι σκούρα αλλά σε ένα καλό ποσοστό ξέρουνε πλέον τι πρέπει να έχουν επάνω τους. Πλέον υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για να δούνε τι τους ταιριάζει.

 

AlexanderHair: Αντρέα, διαβλέπεις ποιές θα είναι οι επόμενες τάσεις της μόδας;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Δεν μπορώ να σου απαντήσω ακριβώς ποιες θα είναι οι επόμενες τάσεις γιατί αυτό έχει να κάνει με τις εταιρείες όχι μόνο της κομμωτικής αλλά και της αισθητικής και της ένδυσης. Ότι προβάλλουν οι εταιρείες αυτό θα ακολουθήσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι ακολουθούν το δικό τους δρόμο στη μόδα σε οποιοδήποτε κομμάτι, όπως και στα μαλλιά.

 

AlexanderHair: Ας πάμε τώρα και στους κυρίους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι οι άνδρες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην εμφάνιση των μαλλιών και στα γένια τους. Πώς βλέπεις αυτή την εξέλιξη;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Θεωρώ, και το τονίζω αυτό, ότι είναι κάτι που σκέφτομαι μόνος μου και δεν το έχω συζητήσει με κανέναν, ότι η περιποίηση του άντρα έχει φτάσει σε αυτό το επίπεδο λόγω των γυναικών. Επειδή εξελισσόμαστε αν θέλεις μπορούμε να πούμε ότι πλέον οι γυναίκες είναι χειραφετημένες, ανοίγοντας τους ορίζοντές τις έχουν πιο πολλές επιλογές μπροστά στα μάτια τους, οπότε θεωρώ ότι οι άντρες ξεκίνησαν να περιποιούνται περισσότερο τον εαυτόν τους γιατί κακά τα ψέματα δεν είναι μόνο οι γυναίκες φιλαρέσκες, είναι και οι άντρες, και μάλιστα κάποιοι σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ τις γυναίκες. Οπότε ένα σημαντικό κομμάτι της περιποίησης του άντρα, που έχει εξελιχθεί, έχει να κάνει καθαρά με το πώς τον βλέπει μία γυναίκα.

 

AlexanderHair: Συγκριτικά είναι δυσκολότεροι πελάτες οι άντρες ή οι γυναίκες;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν δυσκολότεροι πελάτες. Θα πω μόνο ότι ένας άντρας έρχεται πιο αποφασισμένος για αυτό που θέλει ή αντίστοιχα πιο άνετος στο να σε αφήσει, αν σε εμπιστευτεί, να κάνεις ότι θέλεις εσύ στο κεφάλι του. Οι γυναίκες είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό αναποφάσιστες, οπότε αυτό έχει ένα βαθμό δυσκολίας στο να καταφέρεις να καταλάβεις ακριβώς τι θέλει ώστε να βγάλεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

AlexanderHair: Τέλος ας μας επιτρέψεις μία προσωπική ερώτηση. Το κομμωτήριο απαιτεί πολλές ώρες και μάλιστα με πλήρη συγκέντρωση. Αυτό πως επηρεάζει την προσωπική και την οικογενειακή ζωή;

Ανρέας Αδαμαντίδης: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα τα οποία τα αγαπάω και τα δύο, και τη δουλειά μου γιατί είναι αυτό που επέλεξα να κάνω και μετά γιατί τρέφει και την οικογένειά μου και θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την οικογένεια για έναν άνθρωπο. Τώρα όσον αφορά το πόσο επηρεάζει το ένα κομμάτι το άλλο, το μόνο που ίσως μπορέσει να επηρεάσει είναι η οικογένεια τη δουλειά. Η δουλειά την οικογένεια δεν θα την επηρεάσει σε καμία περίπτωση γιατί την έχω ψηλότερα από τη δουλειά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό που κάνω δεν μου αρέσει. Το τονίζω αυτό, μου αρέσει πάρα πολύ. Προσπαθώ για αυτό πάρα πολύ, δίνω τον εαυτό μου εδώ μέσα αλλά όταν κλείνει η πόρτα του μαγαζιού, τελειώνει η δουλειά μου και αντίστοιχα αρχίζει ξανά όταν ανοίγει η πόρτα. Ότι έχω να κάνω το κάνω όσο βρίσκομαι στον επαγγελματικό χώρο. Την εξέλιξή μου και το διάβασμα μου και ότι έχω να κάνω, θα το κάνω όσο βρίσκομαι στο χώρο. Πάντα υπάρχει λίγος χρόνος να κάνεις πράγματα ενδιάμεσα από τα ραντεβού και έχω επιλέξει να μη με επηρεάζει καθόλου η δουλειά μου στο σπίτι μου για να μπορώ να έχω μια υγιή οικογένεια.

 

AlexanderHair: Ανδρέα σ’ ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και εύχομαι να εκπληρώσεις όλα σου τα επαγγελματικά όνειρα.

Ανρέας Αδαμαντίδης: Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε και εύχομαι με τη σειρά μου να είμαστε όλοι καλά, πρώτα από όλα, και όλοι να μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας είτε είναι επαγγελματικά είτε είναι προσωπικά.