Ανά τους αιώνες

Η ιστορία της βαφής μαλλιών

Alexander Hair - Ανά τους αιώνες - Η ιστορία της βαφής μαλλιών 01

Το ταξίδι της βαφής των μαλλιών αρχίζει στην Αίγυπτο από την εποχή των Φαραώ και φτάνει στις μέρες μας, έχοντας εξελιχθεί βέβαια τεχνολογικά, αλλά υπηρετώντας τις ίδιες επιθυμίες καλλωπισμού.

 

Η ανώτερη τάξη στη Αίγυπτο έβαφε τα μαλλιά με χένα για να μην φαίνονται οι γκρίζες τρίχες. Αργότερα την σκυτάλη πήραν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι οι οποίοι χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα από διάφορα φυτά για να αλλάξουν το χρώμα των μαλλιών. Οι Ρωμαίοι πρώτοι χρησιμοποίησαν μόνιμη βαφή και οι πρώτοι ανακάλυψαν τη κατάμαυρη βαφή. Πέρασαν μερικοί αιώνες για να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά χρώματα βαφής. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι στην Ρώμη οι εκδιδόμενες γυναίκες ήσαν υποχρεωμένες να βάφουν τα μαλλιά τους ξανθά. Παράλληλα με του Έλληνες και τους Ρωμαίους και άλλοι λαοί έβαφαν τα μαλλιά τους είτε για να δηλώνουν ιεραρχία ή για να εκφοβίζουν τον εχθρό στη μάχη.

 

Πολύ αργότερα ο άγγλος William Henry Perkin προσπαθώντας να ανακαλύψει αντίδοτο κατά της μαλάριας, ανακάλυψε τη συνθετική βαφή. Εν συνεχεία ο γερμανός χημικός August Wilhelm von Hoffman προχώρησε ανακαλύπτωντας την παραφαινυλενοδιαμίνη (PPD) η οποία χρησιμοποιείται μέχρι τις μέρες μας.

 

Το 1907 ο γάλλος χημικός Eugene Schueller με την παραφαινυλενοδιαμίνη δημιούργησε την πρώτη συνθετική βαφή για μαλλιά η οποία κατέληξε με το γνωστό σε όλους μας όναμα L’Oréal. Από τη δεκαετία του 70 οι κοινωνίες γίνονται ανεκτικότερες στους διαφορετικούς χρωματισμούς μαλλιών για να φτάσουμε στο σήμερα όπου οι γυναίκες, αλλά και οι άντρες, χρησιμοποιούν όλα τα χρώματα του ουρανίου τόξου για να βάψουν τα μαλλιά τους μονόχρωμα ή πολύχρωμα!

 

Μέχρι και σήμερα στις συνθετικές βαφές μαλλιών χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό η παραφαινυλενοδιαμίνη ή οποία θεωρείται και είναι παλαιά, και γιαυτό το λόγο γίνονται έρευνες για να αντικατασταθεί ύστερα από ένα αιώνα χρήσης.

 

Η Alexander Hair έχοντας γνώση στη χημεία που εφαρμόζεται στην περιποίηση μαλλιών αλλά και στην χρήση των προϊόντων, επεξεργάστηκε ερωταπαντήσεις για το θέμα της βαφής των μαλλιών σας. Αυτές τις ερωταπαντήσεις θα τις βρείτε εδώ.