Ελληνικά βότανα

Φασκόμηλο

Το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας και κυρίως σε ξηρούς τόπους με πετρώδες έδαφος. Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά είναι ένα θαμνώδες, πολυετές φυτό, με πολυάριθμα κλαδιά, που φτάνει σε ύψος μέχρι το μισό μέτρο. Ανθίζει από τον Μάιο έως το Ιούνιο και τα άνθη του έχουν μοβ χρώμα.
Συμβολίζει την αθανασία, τη σοφία, την προστασία, τον εξαγνισμό και τη μακροζωία. Από την αρχαιότητα, το φασκόμηλο είχε αναγνωριστεί για τις πολύτιμες θεραπευτικές του ιδιότητες.
Οι αρχαίοι Έλληνες που ασχολούνταν με την ιατρική και τη βοτανολογία, όπως ο Ιπποκράτης, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το θεωρούσαν πολυφάρμακο. Λέγεται πως οι Κινέζοι το θεωρούσαν ανώτερο από το δικό τους τσάι και ήταν πρόθυμοι να ανταλλάξουν ακόμα και την τριπλάσια ποσότητα τσαγιού για λίγο φασκόμηλο.
Οι Άραβες είχαν και αυτοί αναγνωρίσει την αξία του και υποστήριζαν πως όποιος έχει στο σπίτι του φασκόμηλο, δεν χρειάζεται να φοβάται το θάνατο. Οι Ρωμαίοι του έδωσαν το όνομα “Salvia”, από το λατινικό ρήμα “salvare” που σημαίνει σώζω.

Ιδιότητες φασκόμηλου: Το φασκόμηλο περιέχει τερπένια, τριτερπένια, φλαβονοειδή, ρητίνες, τανίνες και θουγιόνη. Επίσης περιέχει ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, ολεανολικό οξύ και ουρσολικό οξύ.
Έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση. Το φυτό έχει στομαχικές, τονωτικές και καρδιοτονωτικές ιδιότητες και τα φύλλα αντισηπτικές, αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Ακόμη λειτουργεί σαν αιμοστατικό, και τοπικό αναισθητικό του δέρματος.

Πλεονεκτήματα για τα μαλλιά:Τα στοιχεία που περιέχει το φασκόμηλο συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της πιτυρίδας και της ξηροδερμίας. Επιπλέον δρα κατά των ερεθισμών του τριχωτού της κεφαλής, ενώ ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να διεγείρει τους θύλακες των τριχών, δυναμώνοντας τα μαλλιά από τη ρίζα μέχρι την άκρη.