Ο Σάκης Κλήρης αποπνεέι μια αύρα γύρω του που σε κάνει να καταλάβεις την ταπεινότητά σου. Αν τον συναντήσεις στο δρόμο χωρίς να τον γνωρίζεις, θα σκεφθείς ότι είναι ακαδημαϊκός, θεατρικός συγγραφέας, φιλόσοφος ή καλλιτέχνης. Πράγματι, ο Σάκης Κλήρης είναι όλα αυτά, αλλά είναι και αναγνωρισμένος κομμωτής. Μας υποδέχθηκε στο γραφείο κριτών στην έκθεση HAIRPROF 2019 και μας μετέδωσε πολύ από την αύρα και τη σοφία του!
Alexander Hair: Maître αντιλαμβάνομαι ότι διαθέτεις πολύ λίγο χρόνο για την συνέντευξη για αυτό πηγαίνω κατευθείαν στα βαθιά. Η κομμωτική είναι Τέχνη με Ταυ κεφαλαίο η Τεχνική;
Σάκης Κλήρης: Είναι όλα μαζί, είναι Τέχνη, Τεχνική και Επιστήμη, είναι αλληλένδετα, είναι μια αλυσίδα. Δεν απομονώνεις το ένα από το άλλο, είναι Τέχνη, είναι Τεχνική, είναι Επιστήμη.
Alexander Hair: Για όλους; Ή μήπως υπάρχουν κάποιοι Καλλιτέχνες, και κάποιοι Τεχνίτες;
Σάκης Κλήρης: Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι είναι απλά τεχνίτες ή απλά καλλιτέχνες, άν όμως δεν είσαι καλλιτέχνης και τεχνίτης μαζί, δεν προοδεύεις, δεν μπας μπροστά.
Alexander Hair: Στο διάστημα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων η τέχνη και η μόδα γνώρισαν μια δημιουργική επανάσταση, σήμερα που βιώνουμε αντίστοιχες καταστάσεις ανακατατάξεων και μεγάλων αλλαγών, πιστεύετε ότι και η κομμωτική αλλάζει προς το καλλίτερο.
Σάκης Κλήρης: Η κομμωτική πάντα θα αλλάζει, μα πάντα προς το καλλίτερο γιατί έχει σαν βάση την ψυχολογία του ανθρώπου. Η κομμωτική αναβαθμίζεται, προοδεύει πάει μπροστά γιατί βοηθάει τον άνθρωπο, βοηθάει την ψυχή του, βοηθάει την ψυχοσυνθεσή του, βοηθάει να γίνει καλλίτερος ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο στόχος της κομμωτικής.
Alexander Hair: Maître έχεις λάβει μέρος σε δεκάδες εκθέσεις κομμωτικής ώς διαγωνιζόμενος, κριτής και επίτροπος. Έχεις μια εικόνα διαχρονική της κομμωτικής. Πως αξιολογείς την πορεία της κομμωτικής στην Ελλλάδα;
Σάκης Κλήρης: Μεγάλα άλματα έχει κάνει, κι εμείς οι Έλληνες δεν υστερούμε σε τίποτα από κανένα Ευρωπαίο. Ο Έλληνας κομμωτής είναι πολύ μπροστά αλλά δεν του δίνεται η δυνατότητα, ενώ τα εφόδια τα έχει, δεν του δίνεται η δυνατότητα να επεκταθεί, αυτό είναι που τον κρατάει.
Alexander Hair: Γιατί δεν του δίνεται η δυνατότητα, από ποιά άποψη; Σάκης Κλήρης: γιατί υπάρχουν και οι ας το πούμε πολιτικοί φορείς, οι κυβερνητικοί φορείς που δεν προωθούν την επιστήμη αυτή. Στο εξωτερικό βοηθιέσαι από ίδιο το κράτος ενώ εμείς δεν έχουμε κάτι τέτοιο, δεν βοηθιώμαστε από την πολιτεία. Θα μπορούσε να είχαν γίνει αλματώδη βήματα με οικονομική ενίσχυση σε όποιον βγαίνει στο Εξωτερικό. Όταν θέλει κάποιος ή μιά ομάδα να εκπροσωπίσει την Ελλάδα πηγαίνει με δικά του χρήματα.
Δεν προωθείται από την ίδια την πολιτεία ώς εκπρόσωπος ώστε να πάει στο εξωτερικό να εκπροσωπήσει την χώρα του. Ότι γίνεται, γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία.
Alexander Hair: Η κομμωτική ακολουθεί στην Ελλάδα τις εξελίξεις στην Ευρώπη ή υπολείπεται;
Σάκης Κλήρης: Νομίζω ότι είναι και πιο μπροστά από την Ευρώπη. Έχουμε άριστους επιστήμονες, άριστους τεχνικούς και άριστους κομμωτές που την αγαπούν την κομμωτική και είναι φοβερά ερωτευμένοι μ’ αυτήν, πολύ περισσότερο από τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι μπορώ να πω, από ότι τους έχω γνωρίσει στα τόσα μου χρόνια, είναι και λίγο έμποροι.
Ο Έλληνας κομμωτής δεν είναι τόσο έμπορος. Μπορεί να έχει και τα μείον του, αλλά και τα συν του διότι βάζει και πολύ ψυχούλα.
Αυτό τον διαφοροποιεί από τον Ευρωπαίο, έχει περισσότερο πάθος.
Alexander Hair: Η Ελληνίδα σε σχέση με την Ευρωπαία είναι εκπαιδευμένη να ζητήσει, να επιλέξει, να προτείνει την μόδα ή είναι συντηρητική;
Σάκης Κλήρης: Είναι πολύ περισσότερο ενημερωμένη γιατί είναι περισσότερο ενημερωμένος ο κομμωτής, για αυτό είναι περισσότερο ενημερωμένη.
Alexander Hair: Η Ελληνίδα τολμάει;
Σάκης Κλήρης: Τολμάει μόνο όταν δει ότι ο κομμωτής που την έχει στα χέρια του είναι άξιος.
Μόνο τότε τολμάει.
Alexander Hair: Maître τι θα συμβούλευες ένα νέο κομμωτή;
Σάκης Κλήρης: Ένα και σημαντικό, άν δεν έχει πάθος για αυτή την δουλειά να κάνει κάτι άλλο.
Άν δεν έχει αγάπη για αυτή την δουλειά ας πάει να πουλήσει καλαμπόκι, ή να πάει να κάνει οτιδήποτε άλλη δουλειά, όχι την κομμωτική, γιατί ο κομμωτής καταθέτει ψυχή και αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο από την ζωή του, και την προσωπική του ζωή. Ας κάνει κάτι άλλο όχι όμως στην κομμωτική.
Alexander Hair: Maître πόσο πιστεύεις ότι το internet έχει επηρεάσει τις επιλογές του κοινού και των κομμωτών;
Σάκης Κλήρης: Πολύ πολύ.
Καταρχήν δικτυώνει τους συναδέλφους, ενημερώνει τον πελάτη, ενημερώνεται μεταξύ του ο κομμωτικός κλάδος, ενώνει τις χώρες, ενώνει τους τεχνίτες, μεγάλο επίτευγμα.
Alexander Hair: Μου έλεγε ένας συνάδελφος ότι πηγαίνουν με το κινητό οι πελάτισσες και του δείχνουν το χτένισμα που θα ήθελαν.
Σάκης Κλήρης: Αυτό είναι ένας τρόπος αλλά δεν είναι ο καλλίτερος, γιατί κανένας δεν μπορεί να γίνει σαν αυτό που δίχνει η πελάτισσα στο κινητό της.
Η πελάτισσα θα δείξει και ο κομμωτής θα κάνει αυτό που είναι η πελάτισσα, θα την καλλιτερέψει θα κάνει αυτό που είναι η εικόνα της, όχι όμως να την φτιάξει όπως είναι στο κινητό της, αυτό είναι ένα καρμπόν, ο σωστός κομμωτής δεν κάνει καρμπόν πράγματα αλλά δουλεύει, επεξεργάζεται την προσωπικότητα και την εικόνα της πελάτισσας που έχει μπροστά του.
Alexander Hair: Ποια είναι η καλλίτερη και ποιά η δυσκολότερη πελάτισσα;
Σάκης Κλήρης: Δεν υπάρχει για μένα καλλίτερη και χειρότερη πελάτισσα. Θα μπορούσα να πω ότι δύσκολη είναι η πολύ φιλόδοξη ή υπερβολικά φιλόδοξη, γιατί και η φιλοδοξία είναι υγιής, δεν είναι και αρρώστια.
Υπάρχει ο κομμωτής που δυσκολεύται να επικοινωνήσει με την δύσκολη πελάτισσα, ώστε να έχει αμεσότητα, δηλαδή να είναι καλός πομπός για να το δώσει στον δέκτη.
Όλα γίνονται πιο εύκολα όταν ο κομμωτής είναι πιο καρτατισμένος, είναι πιο ενημερωμένος, και μπορεί να επικοινωνεί με τον πελάτη του, αυτό είναι το σημαντικότερο. Δεν υπάρχει δύσκολη και εύκολη πελάτισσα γιατί όλα είναι στα χέρια του κομμωτή.
Alexander Hair: Αν θα ξεχωρίζατε μια εμπειρία επαγγελματική ποιά θα ήταν αυτή, στην καριέρα σας;
Σάκης Κλήρης: Δεν υπάρχει δύσκολη και εύκολη εμπειρία ορόσημο.
Περνάς από πολλά και πάρα πολύ δύσκολα εμπόδια, οπότε δεν μπορείς να ξεχωρίσεις, πια είναι τα δύσκολα από τα εύκολα. Τα δύσκολα θα μπορούσα να πω είναι τα πρώτα βήματα, τουλάχιστον στα προσωπικά μου βήματα, όπου σηκώνεις πολύ περισσότερα από ότι μπορούν να αντέξουν οι ώμοι σου. Εκεί είναι τα δύσκολα, όταν όμως βρεις τον δρόμο σου φώτα υπάρχουν τα φωτιστείς.
Alexander Hair: Η Πατρινή διαφέρει στο κομμωτήριο από την Αθηναία της μητρόπολης;
Σάκης Κλήρης: Θα μπορούσα να πω ότι είναι λίγο πιο δύσκολη η Πατρινή από την Αθηναία. Η Αθηναία είναι πιο ευέλικτη, πιο ελαστική. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ικανοποιημένη με πιο απλά πράγματα, ενώ η Πατρινή είναι δύσκολη, τα θέλει όπως τα θέλει, όπως τα έχει φτιάξει στο μυαλό της και με το σινάφι της, δηλαδή φτιάχνει εικόνες φτιάχνει την εικόνα που έχει η φίλη της ή η γειτονισσά της. Η Αθηναία δεν λειτουργεί έτσι, λειτουργεί με το προσωπικό της εγώ, με τα θέλω τα προσωπικά της.
Alexander Hair: Πρόσφατα ένας κομμωτής μας έλεγε πως πολλές Ελληνίδες δεν ξέρουν πως να περιποιηθούν τα μαλλιά τους;
Σάκης Κλήρης: Δεν φταίνε οι Ελληνίδες. Ποιός φταίει; Ο κομμωτής.
Όταν δεν είναι ενημερωμένος ο κομμωτής είναι ανενημέρωτη και η πελάτισσα. Για αυτό επανέρχομαι στην προηγούμενη ερώτηση που κάνατε όπου είπατε ότι υπάρχει εύκολη και δύσκολη πελάτισσα.
Για αυτό λέω ότι δεν υπάρχει εύκολη και δύσκολη πελάτισσα αλλά υπάρχει κακός και ανενημέρωτος κομμωτής.
Alexander Hair: Θα σας κάνω μια προσωπική ερώτηση. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην Ελληνική οικογένεια, μια που λέει “άσε το παιδί να ακολουθείσει τον δρόμο του” και υπάρχει και η άλλη που επιχειρεί με ωραίο τρόπο να μεταφέρει αυτό που υπάρχει στην επόμενη γενιά. Εσύ Maître μάλλον ακολούθησες το δεύτερο;
Σάκης Κλήρης: Εγώ ακολούθησα την καρδιά μου. Πήρα ερεθίσματα, αλλά ακολούθησα αυτό που λέει η ψυχούλα μου, για αυτό λέω ότι χωρίς πάθος χωρίς ψυχή κάνε κάτι άλλο, μην ακολουθήσεις την κομμωτική, η κομμωτική είναι κατάθεση ψυχής.
Alexander Hair: Κομμωτική ή θέατρο;
Σάκης Κλήρης: Και τα δύο μαζί μπορείς άνετα να τα ακολουθήσεις και να δημιουργείς μέσα από αυτά.
Έκφραση και λειτουργία είναι η κομμωτική, έκφραση και λειτουργία είναι και το θέατρο, και τα δύο μπορείς να τα κάνεις καλά, δεν αφαιρεί την δυνατότητα το ένα από το άλλο. Mπορείς παράλληλα να τα κάνεις, φθάνει να έχεις τον χρόνο.
Και το θέατρο θέλει αγάπη, και εκεί θέλει ψυχή, εκτίθεσαι, εκθέτεις την ψυχή σου, εκθέτεις την προσωπικότητά σου, την ακεραιότητά σου πολλές φορές. Το ίδιο πράγμα γίνεται και με την κομμωτική, εκτίθεσαι, παρουσιάζεις, πολλές φορές παίζεις θέατρο και στον χώρο μας, κάνεις ένα ρόλο και εκεί, φθάνει να τα κάνεις καλά και το ένα και το άλλο.
Εδώ οι παρευρισκόμενες κομμώτριες χειροκρότησαν το δάσκαλο…