Το σπάσιμο του ροδιού την πρωτοχρονιά για γούρι, είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που όλοι γνωρίζουμε. Το ίδιο το ρόδι θεωρείται από την αρχαιότητα, θαυματουργό φρούτο για την διατροφική του αξία και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την καλή τύχη.
Σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν την αξία του ροδιού. Με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Τα πολύτιμα συστατικά του έχουν αντιγηραντική δράση αφού συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ή την επιδιόρθωση της καταστροφής των κυττάρων, βελτιώνοντας την όψη της επιδερμίδας αλλά και των μαλλιών μας.
Επίσης η συχνή κατανάλωση ροδιού βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, τη μείωση της κακής χοληστερίνης, την μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και άλλα.