Για τον άνδρα

Ο νόμος 4000 έγινε μόδα

Alexander Hair - Για τον άνδρα - Ο νόμος 4000 έγινε μόδα 01

Θυμάστε εκείνη την παλιά ελληνική ταινία της Φίνος Φιλμς με τη Ζωή Λάσκαρη; Σε αυτή την ταινία ο Θανάσης Παπαδόπουλος υποδείεται ένα μαθητή γυμνασίου, ο οποίος συλαμβάνεται για τεντιμποϋσμό, αφού πέταξε γιαούρτι στον καθηγητή του. Η ποινή του, με βάση τον νόμο 4000 που ίσχυε τότε (από εκεί και ο τίτλος της ταινίας), ήταν το κούρεμα με την ψιλή του “τεντιμπόϋ” και η διαπόμπευση του στους δρόμους της πόλης. Όσο και αν μας φαίνεται περίεργο σήμερα, αυτός είναι ένας πραγματικός νόμος.

Ο νόμος 4000 ψηφίστηκε το 1958 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όριζε την τιμωρία όσων νεαρών προέβαιναν σε πράξεις εξύβρισης. Εφαρμόστηκε πάρα πολύ, ιδιαίτερα κατά την επταετία της χούντας, σε νεαρούς αντιπάλους του καθεστώτος, αλλά και τους χίπις. Καταργήθηκε μόλις το 1983, με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Αν και το ξύρισμα του κεφαλιού έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ παλιά, σε διάφορα μέρη του κόσμου, ως μέσο ταπείνωσης και τιμωρίας (σε κάποια μέρη χρησιμοποιείται ακόμα), στην εποχή μας ο νόμος 4000 έχει γίνει μία από τις πιο διαδεδομένες τάσεις της μόδας. Πολλοί διάσημοι, κυρίως από τον χώρο του θεάματος και του αθλητισμού, έχουν υιοθετήσει κατά καιρούς αυτό το στιλ και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ανάμεσα στους τολμηρούς βρίσκονται μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ, όπως ο Bruce Willis, Jason Statham, Vin Diesel, Demi Moore και Natalie Portman.