Ελληνικά βότανα

Ιτιά

Το δραστικό συστατικό σαλικυλικό οξύ, βγαίνει από το εκχύλισμα της Ιτιάς και είναι αντιβακτηριδιακό και κερατολυτικό ανανεώνει την επιδερμίδα κάνοντας απολέπιση των νεκρών κυττάρων βοηθώντας στην ανάπλαση του δέρματος ,έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και καθαρίζει από την πιτυρίδα και την ξηροδερμία το τριχωτό της κεφαλής.
Tο σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) είναι άριστο κερατολυτικό .

Ιδιότητες σε Ιτιάς: Xρησιμοποιείται στη θεραπεία υπερκερατωσικών ή λεπιδωδών καταστάσεων (υπερκερατωσικό έκζεμα, νευροδερματίτιδα, ψωρίαση, πιτυρίδα τριχωτού κεφαλής, ποικιλόχρους πιτυρίαση, ιχθύαση, κλπ.
Ο Ιπποκράτης το έπαιρνε από την ιτιά και έφτιαχνε την ασπιρίνη.
Αντιβακτηριακό: αποδεδειγμένα εργαστηριακά, ιδίως για τα μικρόβια της ακμής. (Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus).
Αντιφλεγμονώδες και αντι-ακμή : μειώνει τα συμπτώματα της φλεγμονής. Παρεμβαίνει στον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, πρόδρομου των προσταγλανδινών Ε2, υπεύθυνων για τις φλεγμονές και τον πόνο.
Λειαίνει και αναπλάθει: ισχυρή κερατολυτική δράση με εφέ ήπιου “peeling”. Διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας. Ελαττώνει τα σημάδια της ακμής και τις κηλίδες, λειαίνει τις ρυτίδες και μειώνει τις ατέλειες. Αποκαθιστά την απαλότητα της επιδερμίδας.

Πλεονεκτήματα για τα μαλλιά: Το σαλικυλικό οξύ το χρησιμοποιούμε σε σαμπουάν πιτυρίδας ξηροδερμίας για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες αλλά και να διώξει κάνοντας απολέπιση τα νεκρά κύτταρα ,να βοηθήσει στην ανάπλαση των νέων κυττάρων της επιδερμίδας στο τριχωτό της κεφαλής, για να έχουμε δέρμα καθαρό ,υγιή με αίσθηση φρεσκάδας και υγιή λαμπερά μαλλιά.