Ανά τους αιώνες

Η διαχρονική πλεξούδα

Alexander Hair - Ανά τους αιώνες - Η διαχρονική πλεξούδα 01

Πρίν από 5,000 χρόνια δεν υπήρχαν τα χτενίσματα vang, bob, φιλαριστό η οντιλασιόν, όμως υπήρχαν οι πλεξούδες σε διάφορες μορφές και σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Η χρήση τους σηματοδοτούσε φυλές, έθνη, κοινωνικό στάτους, θρησκεία και εξουσία ή πλούτο.

 

Ας παρακολουθήσουμε την ενφάνισή τους από την αρχή. Οι ιστορικοί και οι κοινωνιολόγοι συναντούν για πρώτη φορά τις πλεξούδες στην περιοχή της σημερινής Ναμίμπια στην Αφρική το 3,500 πΧ. Μια εξήγηση είναι ότι οι πλεξούδες προστατεύουν τα μαλλιά από την υγρασία και τη ζέστη. Εν συνεχεία εμφανίζονται στην Αίγυπτο των φαραώ στην ανώτατη τάξη και στην αρχαία Ελλάδα. Αργότερα τις συναντάμε τον 5ο μΧ αιώνα στους αυτόχθονες Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής (Ποκαχόντας), στην Ευρώπη από το 1066, στην Κίνα από το 1644 και στην Καραϊβική το 1970.

αρχαίο αφρικανικό αγαλματίδιο με πλεξούδες αρχαία εγυπτιακή πλάκα με πλεξούδες αρχαλιο ελληνικό άγαλμα με πλεξούδες   

Σήμερα οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες (κυρίως οι αφροαμερικανοί) αποδέχονται ευρέως τις διάφορες μορφές χτενίσματος με τις πλεξούδες ως πρωτεύων ή συμπληρωματικό στοιχείο. Σε αυτό συνεπικουρούν το Youtube και το Instagram τα οποία φέρνουν στο smartphone ή στο laptop εκατοντάδες χιλιάδες video και φωτογραφίες με τις τάσεις της μόδας για τις πλεξούδες, αλλά και εκπαιδευτικά video για το σπίτι.

 

Οι κομμωτές δημιουργούν διαρκώς νέες μόδες με τις πλεξούδες σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η τεχνική αγγίζει τα όρια της κοινωνικής τέχνης. Στην Αμερική όπου οι έγχρωμοι (African Americans) αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού ανθίζουν εξειδικευμένα κομμωτήρια για χτενίσματα με πλεξούδες.

 

Τελικά φαλινεται ότι οι πλεξούδες είναι διαχρονικές και θα συνεχίσουν τη πορεία τους στο μέλλον για να αποτελούν επιλογή χτενίσματος για δυναμικές γυναίκες και άνδρες με αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία!