Ελληνικά βότανα

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο ή αλλιώς αρισμαρί είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος, που κατάγεται από τις περιοχές της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, αλλά και της Αμερικής με εύκρατο κλίμα.
Κατά την αρχαιότητα το δενδρολίβανο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές για τις πολύτιμες ιδιότητες του και τα όμορφα άνθη του. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για το στολισμό ναών και κτιρίων σε θρησκευτικές γιορτές και το έκαιγαν ως θυμίαμα. Πίστευαν επίσης πως το δενδρολίβανο διεγείρει και ενισχύει τη μνήμη και το θεωρούσαν σύμβολο ενθύμησης και δικαιοσύνης, που φυτρώνει μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.

Ιδιότητες δενδρολίβανου: Σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, το δενδρολίβανο περιέχει στοιχεία που προσφέρουν μοναδικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα συστατικά του διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία της πέψης.

Πλεονεκτήματα για τα μαλλιά:Επίσης χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η σοβαρότητα των κρίσεων σε άτομα που πάσχουν από άσθμα.
Είναι γνωστό ότι το δεντρολίβανο αναζωογονεί και αναδομεί τις κατεστραμμένες τρίχες, απομακρύνει τη λιπαρότητα, ενώ παράλληλα ενυδατώνει τα μαλλιά και τα θωρακίζει ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες που προκαλούν φθορές στην τρίχα, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξή της.