Διατροφικές αξίες

Βιταμίνη D

Alexander Hair - Διατροφικές αξίες - Βιταμίνη D 01

Η βιταμίνη D, είναι γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, επειδή ο οργανισμός μας την παράγει φυσικά όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

Διαθέτει πολλές ιδιότητες, ιδιαίτερα σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ανάμεσα τους είναι η συμβολή της στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών, καθώς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης η βιταμίνη D μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντίσταση ορισμένων ασθενειών όπως γρίπη, καρδιοπάθειες και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπλέον η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τα λιπαρά οξέα, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της τρίχας, ενώ υποστηρίζεται πως μειώνουν την απώλεια των μαλλιών. Αναφέρεται μάλιστα πως η βιταμίνη D σχετίζεται με τον κύκλο ζωής της τρίχας.

Για να συνθέσει ο οργανισμός μας την ποσότητα της βιταμίνης D που χρειάζεται, αρκούν 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα. Είναι όμως σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντηλιακό, ιδιαίτερα τις επικίνδυνες ώρες (10.00 – 16.00). Μπορούμε επίσης να πάρουμε βιταμίνη D, μέσω ορισμένων τροφών όπως ο κρόκος του αυγού, ο σολομός, οι σαρδέλες, οι γαρίδες κ.α.