Ελληνικά βότανα

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και είναι μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Πολλοί οργανισμοί, όπως τα φυτά, τα φύκια, πολλά σπονδυλωτά και κάποια βακτήρια, έχουν την ικανότητα να παράγουν τη βιταμίνη C μόνα τους. Ο άνθρωπος, μεταξύ άλλων οργανισμών δεν μπορεί να τη παράγει και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκασμένος να την λαμβάνει μέσω της διατροφής του.

Ιδιότητες βιταμίνης C: Βοηθάει την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων, αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη, προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλέον μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης, βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων, συντελεί στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και των δοντιών και διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας.
Επίσης συμμετέχει στον σχηματισμό κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα.

Πλεονεκτήματα για τα μαλλιά: Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για τα μαλλιά μας, καθώς συμβάλλει σημαντικά στον σχηματισμό του κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου, από το οποίο γεννιέται και αναπτύσσεται η τρίχα.
Επιπλέον λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, προστατεύει τους ιστούς των τριχοθυλακίων από τις ελεύθερες ρίζες και έτσι καθυστερεί τη γήρανση των μαλλιών.
Μπορεί επίσης να βελτιώσει την υφή των λιπαρών μαλλιών, λόγω της στυπτικής της ιδιότητας.