Διατροφικές αξίες

Βιολογικά προϊόντα

Alexander Hair - Διατροφικές αξίες - Βιολογικά προϊόντα 01

Με τον καιρό οι καταναλωτές έχουν κατανοήσει πως στα συμβατικά προϊόντα γίνεται χρήση χημικών ουσιών και τεχνικών παραγωγής, βλαβερών τόσο για την υγεία τους όσο και για το περιβάλλον. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά τον όρο βιολογικά προϊόντα. Μπορούμε να τα βρούμε ακόμα και σε σουπερμάρκετ, ενώ υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα που πουλάνε μόνο βιολογικά προϊόντα όπως τρόφιμα και προϊόντα περιποίησης (καλλυντικά, σαμπουάν, κρέμες κ.α).

Ας δούμε ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα. Στις βιολογικές καλλιέργειες η χρήση χημικών φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων, ορμονών και άλλων μη φυσικών ουσιών για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ελαχιστοποιούνται ή αποφεύγονται πλήρως. Οι βιολογικοί καλλιεργητές στηρίζονται στις αρχές της παραδοσιακής αγροτικής γνώσης (αγρανάπαυση, ζωικά λιπάσματα, εναλλαγές καλλιέργειας κ.α) καθώς και στην επιστημονική έρευνα για φυσικές, υγιεινές λύσεις. Να σημειώσουμε τέλος πως στις βιολογικές καλλιέργειες απαγορεύεται αυστηρά η χρήση γενετικά τροποποιημένων υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη συμβατική γεωργία.

Τα βιολογικά προϊόντα λοιπόν, όπως επιβεβαιώνουν και διάφορες επιστημονικές έρευνες, προσφέρουν πολύ περισσότερες θρεπτικές ουσίες και δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας με βλαβερά χημικά συστατικά.